Kenapa Kalau Kita Jual Tudung Murah atau Minyak Rambut Pomade Secara Part Time Sekalipun.

Kenapa Kalau Kita Jual Tudung Murah atau Minyak Rambut Pomade Secara Part Time Sekalipun.

Bisnes Itu Perlu Ada (SOP) ?


Apa itu SOP ?

Nampak tak gambar di atas, itu adalah SOP yang saya berikan kepada intern saya untuk menyediakan artikel dan content buat pembaca untuk salah satu projek yang sedang dijalankan.

Oh ya, untuk mereka yang dah dah faham apa itu sop dan kenapa bisnes kena ada sop ni boleh like post ni dan teruskan misi anda di facebook ni. hehe

SOP ini kalau bahasa Omputehnya bermaksud ( Standard Operating Procedure)

Tetapi untuk macam kita yang susah nak faham istilah pelik-pelik ini SOP bermaksud kita buat formula la bagi setiap “step” yang kita buat untuk naikkan bisnes kita.

– jadi bila kita tengok nanti boleh faham balik

– dan orang lain/ staf boleh tahu mcm mana nak buat apa yang kita buat dengan mudah !!


Ok, faham tak so far??

Alright ini antara SOP yang Tim kami buat untuk staf dan intern yang bertugas

****ingat ya SOP tu bermaksud formula ataupun langkah-langkah yang perlu dibuat untuk menyelesaikan sesuatu

– SOP untuk menulis artikel

– SOP dalam buat design mengikut brand syarikat

– SOP ketika upload artikel masuk dalam website

– SOP dalam penyusunan mastersheet

dan banyak lagi, saya stop sebab nanti korang ingat SOP ni macam SUP ayam, SUP Tulang plak

Kenapa Perlu Ada SOP dalam Bisnes

Dengan adanya SOP ni rasanya korang pun dah boleh nampak berapa teraturnya bisnes kita akan jadi! .

– Mudah untuk kita monitor orang lain yang kita tugaskan untuk buat kerja yang sepatutnya bla dia ikut langkah yang betul!

– Orang yang baru kerja dengan kita pun tak pening untuk kita ulang ajar mereka cara itu ini,,,,maklumla manusia boleh datang dan pergi!!

Contoh SOP yang Boleh Dilakukan Lagi

– Cara untuk post di media sosial ( pattern macam mana, pukul berapa, gambar macam mana dan banyak lagi.

sebab bila dah start ada sop ni maksudnya kita dah faham pattern post yang mcm mana yang bakal pelanggan kita suka

– gambar senget ke

– ayat panjang-panjang ke

dan banyak lagi bergantung kepada kesesuaian bisnes masing-masing la ..

Okay, saya nak sangat anda yang baca ni belajar sesuatu pasal cara nak urus bisnes di tahap permulaan dengan betul.

Boleh komen “alhamdulillah” dan share tak dekat kawan yang korang rasa patut tahu pasal ni.

(Visited 15 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *